Milloin huoltokatkot ovat?

Infratiimi pitää säännöllisen huoltokatkon joka kuukauden kolmantena perjantaina. Huoltokatko alkaa perjantaina virka-aikaan, tyypillisesti aamupäivällä ja on ohi ennen klo 16. Joissain tapauksissa huoltokatko voi venyä pidemmäksikin, niissä tapauksissa infratiimi aina tiedottaa asiasta.

HUOM! Huoltokatkon ajoitusta on muutettu, aiemmin huoltokatko alkoi perjantaina työajan jälkeen mutta kustannussyistä olemme siirtäneet sen alkamaan jo työaikana.


Mitä huoltokatkolla tapahtuu?

Huoltokatkon aikana asennetaan palvelimien viimeisimmät järjestelmä- ja turvallisuuspäivitykset sekä tehdään tarvittaessa laitehuoltoa. Usein päivitykset ovat kiireellisiä ja välttämättömiä asentaa sillä niillä paikattava tietoturva-aukko tai muu haavoittuvuus on väistämättä myös IT-rikollisten tiedossa ja niitä pyritään hyödyntämään hyvin suurella todennäköisyydellä.


Miksi ajankohta on juuri tuo, eikö katko olisi parempi pitää vaikkapa työaikaan?

Huoltokatkon paikan määrittelevät käytännössä kaksi asiaa: Käyttöjärjestelmien tietoturvapäivitykset julkaistaan tietyn aikataulun mukaan. Mikäli huoltokatko olisi kuukauden lopussa, tulisi päivityksen julkaisemisen ja asennuksen väliin tietoturvan kannalta liian pitkä aukko. Mikäli ajankohta olisi aikaisempi, eivät kaikki päivitykset olisi vielä saatavilla.


Palveluiden käyttöaste on viikonloppuna kaikkein pienimmillään. Katko on siis hyvä pitää silloin, sillä tuolloin katko häiritsee käyttäjiä kaikkein vähiten. Kun katko alkaa jo perjantaina, varmistamme että haastavassa tapauksessa on vielä aikaa venyttää katkoa aina sunnuntaille saakka.


Ketkä huoltokatkoon osallistuvat?

Huoltokatkojen organisoinnista vastaat tiimissä pääasiallisesti Juha Kyllönen ja lisäksi katkon aikana toimenpiteitä tekemässä on Samuel Marie-Louise. Tarvittaessa koko tiimi osallistuu huoltokatkoon, sen lisäksi olemme joskus turvautuneet myös ulkopuolisiin asiantuntijoihin.